fbpx
domain-nev

Így válassz domain nevet

A domain név tulajdonképpen a weboldalad azonosítója az online térben, ez lesz a weboldalad neve/címe, ami alapján megtalálnak a látogatók. Fontos a jó domain név kiválasztása a weboldal készítés elkezdése, sőt a brand elindítása előtt.

Alapvetően a Te feladatod lesz kiválasztani, hogy milyen címen legyen elérhető a weboldalad. Nem könnyű feladat, ezért érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

A domain választásnál az első dolog amit el kell dönteni, hogy milyen domain végződést (TLD, azaz top-level domain) szeretnél. Minden országnak megvan a saját domain végződése, valamint vannak egyéb “nemzetközi” és “téma” szerintiek is.

.hu, .com, .eu, stb. – a végződés kiválasztásánál is érdemes a célpiac igényei szerint dönteni. Ha alapvetően a magyar piacon szeretnél megjelenni, számodra a .hu végződés lesz a megfelelő választás. Viszont, ha külföldi vizekre evezel, akkor érdemes a .com mellett dönteni.

Egy jól kiválasztott domain név, vagy márkanév nagyon fontos mérföldkő, éppen ezért szánj a domain kiválasztására elegendő időt!

  • Legyen elérhető (ne legyen más által használatban)
  • Vonatkozzon a vállalkozásodra, márkádra (legyen kapcsolatban az oldal tartalmával)
  • Legyen beszédes, könnyen megjegyezhető
  • Mi jellemző a vállalkozásodra, brandedre? Ötletelj!

A domain név választásának egyik módja, ha tartalmazza a honlapodra releváns kulcsszavak egyikét, vagy esetleg a főszolgáltatás nevét, emellett beszédes és könnyen megjegyezhető. Sorolj fel néhány, vállalkozásodra jellemző kifejezést, kulcsszót, majd próbáld a szavakat egymás után rakni, összekeverni, amíg egy jól hangzó nevet nem kapsz.

Fontos, hogy könnyen leírható, könnyen kiejthető legyen, hogy a látogatók mindenképp megtalálják a weboldaladat, illetve ne felejtsék el egyből.

A domain név kiválasztásának másik módja, ha maga a márkanév lesz a domain név. Itt is mindenképp figyelj a fent felsorolt szempontokra, illetve a választott márkanév legyen egyedi, ne legyen összekeverhető más céggel.

  • Rövidíts

Ha kitaláltál egy szóösszetételt, próbáld meg esetleg lerövidíteni, hiszen könnyebben megjegyezhető legyen. Mivel mindenki erre törekszik, kevés az elérhető, rövid domain név, de mindenképp érdemes eszerint az elv szerint választani.

  • Ne álljon védjegy oltalma alatt

A domain név megvásárlása előtt érdemes utánanézni, hogy a választott név nem köthető-e valamilyen védjegyhez. Ennek leellenőrzéséhez használd pl. ezt a linket:

http://epub.hpo.hu/e-kutatas/?lang=HU

  • Ne használj kötőjeleket, számokat

Nem javasolt kötőjeleket, számokat használni domain nevedben, ez is akadályozza a megjegyezhetőséget, illetve keresőoptimalizálási szempontból is jobban jársz, ha minél egyszerűbb nevet választasz. Semmiképp se tegyél kötőjelet domain nevedbe azért, mert már egy versenytársad birtokolja az elsőre kigondolt nevet!

  • Ne a divat szerint válassz

Folyamatosan változnak a trendek, így a választott név legyen időtálló!

  • Ellenőrizd a social mediában

Véglegesítés előtt ellenőrizd a közösségi médiákat. Nem csak azt érdemes figyelni, hogy az adott név foglalt-e, hanem hogy találsz-e nagyon hasonlót, hiszen az sem igazán szerencsés.

  • Érezd a magadénak!

Olyat nevet válassz, amiről el tudod képzelni, hogy hosszú évekig szívesen használod.

A választott domain elérhetőségét akár itt is ellenőrizheted:

https://tarhelypark.hu/domain-regisztracio/

LOGÓRA VAGY WEBOLDALRA VAN SZÜKSÉGED?