fbpx
szerver szoba, cloud database

Hogyan válasszunk tárhely szolgáltatót?

A tárhely szolgáltató választás nem egyszerű feladat, ugyanis rengeteg szolgáltató van jelen a piacon. Több szolgáltatóval is összeakadtunk már munkánk során, szerencsére több pozitívat, mint negatívat tapasztaltunk. Most azokat a szempontokat mutatjuk be, amelyek a weboldal megrendelése előtt állók számára is hasznosak lehetnek. A tárhely a weboldal motorja, ezért fontos, végül melyik mellett döntesz Te, vagy a webfejlesztőd.

Alapfogalmak: tárhely és domain-név

# Mi a tárhely és miért van rá szükség?

A tárhely a weboldalad otthona. Pontosabban fogalmazva a tárhely  nem más, mint egy fizikai számítógépen (vagyis szerveren) létrehozott, dedikált lemezterület, ahol a weboldal tárolódik. A szerverek folyamatosan kapcsolódnak a világhálóhoz, így biztosítják, hogy a weboldalad állandóan elérhető legyen.

# Mit jelent a domain-név?

A domain-név lesz a weboldalad neve/címe, ezt írják be a látogatók a böngészőbe. Ez a Webjungle esetében a webjungle.hu domain-név. Alapvetően a Te feladatod lesz kiválasztani, hogy milyen címen legyen elérhető a weboldalad. Nem könnyű feladat, ezért érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

A domain akkor lesz igazán jó, ha tartalmazza a honlapodra releváns kulcsszavak egyikét, vagy esetleg a főszolgáltatás nevét, emellett beszédes és könnyen megjegyezhető.

  • vizsgáld meg a célcsoportodat, a szolgáltatásodra/termékedre jellemző kulcsszavakat – keresőoptimalizálási szempontból is előnyös, ha ilyen domaint választasz
  • .hu, .com, .eu, stb. – a végződés kiválasztásánál is érdemes a célpiac igényei szerint dönteni. Ha alapvetően a magyar piacon szeretnél megjelenni, számodra a .hu végződés lesz a megfelelő választás. Viszont, ha külföldi vizekre evezel, akkor érdemes a .com mellett dönteni.
  • nem utolsó sorban ellenőrizd, hogy az általad kigondolt domain-név még szabad-e – ezt itt megteheted: http://domain.hu/domain/domainsearch/

# Domain- és tárhely bérlés költségei

A tárhely és domain-név bérlés nem kerül igazán sokba, így semmiképp sem javasoljuk az ingyenes megoldásokat, mert később számos probléma okozói lehetnek. Na de mennyibe is kerül? Az általunk bérelt tárhely éves díja kb. br. 5000 Ft, a domain-név pedig két évre szól, és br. 3000 Ft-ba kerül. Ezen semmiképp sem érdemes spórolni!

Hogyan válasszunk tárhely szolgáltatót?

A weboldalad kifogástalan működéséhez elengedhetetlen egy jó tárhely szolgáltató, hiszen a weboldalad motorja! Nézzük akkor a legfontosabb szempontokat:

# Domain és tárhely bérlés egy helyen

Érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol a tárhelyet és a domain-nevet is egy helyen tudod bérelni. Ez leegyszerűsíti az ügyintézését és a további teendőket is.

# A tárhely fizikai elhelyezkedése

Ennél a szempontnál szintén a célközönséget kell figyelembe venni. Milyen országból fogják a legnagyobb arányban a weboldaladat látogatni? Ha főként Magyarországon élőkből áll a célcsoportod, akkor olyan tárhely szolgáltatót érdemes választanod, amelynek szerverei fizikailag is Magyarországon találhatóak. Egy weboldal betöltési idejénél az is sokat számít, hogy a szerver fizikálisan milyen messze helyezkedik el.

# Aldomainek száma

Lehet, hogy induláskor nem lesz szükséged aloldalakra, de a jövőben hasznos lehet, ha a tárhely szolgáltatód lehetőséget biztosít aldomainek létrehozására.

Na de mi is az az aldomain?

Az aldomain tulajdonképpen a fő domained gyermeke, és így fog kinézni: valami.domainnév.hu. Egy aldomain jól tud jönni egy későbbiekben induló webshophoz, marketing kampányokhoz stb.

# Tárhely csomag bővítése

Érdemes foglalkozni a tárhely bővítés, csomagbővítés lehetőségével is. Soha nem lehet tudni, a jövőben mennyit fog fejlődni weboldalad, ha nő a látogatottsága. Netalán a vállalkozásod is nő, bővül a profilod, új funkciókat szeretnél integrálni webfejlesztőd segítségével, vagy szeretnél egy nagyobb forgalmú webshopot üzemeltetni. Ehhez viszont növelni kell az oldalad kapacitását.

# SSL

Mi az az SSL? Sokszor találkozhattál már olyan webhellyel, ahol a böngészőben megjelent a „Nem biztonságos” címke. Ezek a webcímek http://-vel kezdődnek, nem pedig https://-sel. Ahhoz, hogy a Te webcímed is biztonságos minősítést kapjon, és megkaphasd a vele járó kis lakatot, SSL tanúsítványra van szükség. Ez keresőoptimalizálás szempontjából is fontos lépés.

# Emailek

Profizmusra, megbízhatóságra utal, ha rendelkezel a domain-neveddel végződő email címmel. A legjobb, ha több email cím létrehozására is lehetőséged van!

# Ügyfélszolgálat

Fontos, hogy a tárhely szolgáltatód rendelkezésre álljon, a felmerülő problémák minél gyorsabb megoldása végett. Nem hátrány, ha segítőkészek és esetlegesen extra magyarázatot nyújtanak. Ez persze mindig utólag derül ki J.

A mi tárhely szolgáltatónk oldalát itt találod.

LOGÓRA VAGY WEBOLDALRA VAN SZÜKSÉGED?

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

Facebook
LinkedIn