responsive design website

Milyen az ideális webdesigner és mit várhatsz el tőle?

Weboldalt szeretnél, de nem tudod, hogy mi alapján válassz webdesignert vagy webfejlesztőt? Az alábbi cikkben végig vesszük, hogy mi az, amit elvárhatsz egy webes szakembertől, és mire érdemes figyelned, ha szolgáltatót választasz.

Ne dőlj be a marketingnek

Sokszor csábító a marketing szöveg, azonban nem tudhatod, hogy milyen szakmai tudás van mögötte, ezt pedig kívülről nehéz megállapítani. Mindenképp érdemes ellenőrizni az ügyfélvéleményeket és a referencia munkákat – ezekből már vonhatunk le következtetéseket.

Mit várhatsz a webes szakembertől?

A következő felsorolásban szereplő pontok a webdesignered/webfejlesztőd szakmaiságáról, munkájának minőségéről és megbízhatóságáról árulkodhatnak.

 1. Konzultációs lehetőséget a munka megkezdése előtt – Ez lehet személyes, de a vírushelyzet miatt akár telefonon, videóchaten keresztül is történhet. Ez az első alkalom mindkét fél számára jó szűrő lehet. Akik hosszabb konzultációt kérnek, azok még nem tudják pontosan, mit is szeretnének. Gyors megbeszélést pedig azok kérnek, akik csak meg szeretnének róla győződni, hogy érdemes-e az adott szakemberrel dolgozni.
 2. Legyen egy kidolgozott rendszer – határidők és kommunikáció. A legjobb, ha a webes szakembered saját weboldalán elérhető a munkafolyamattal kapcsolatos legtöbb tudnivaló. Legyen nyilvánvaló, hogyan működik az árajánlat kérés, fizetés, mik a munka legfontosabb mérföldkövei stb.
 3. Határidők betartását – Mindenképp elvárható a szolgáltatótól, hogy a határidők be legyenek tartva. Ugyanakkor a honlapkészítő számára is fontos, hogy minden szükséges információt és a honlapon megjelenő tartalmi elemet megkapjon a munka elkezdése előtt.
 4. Elérhetőséget a közös munka ideje alatt – Fontos a munka közbeni információ csere, hogy a végeredmény megfeleljen az elvárásaidnak. Jelöljetek ki egy mindkettőtök számára kényelmes kommunikációs csatornát, ezeknek a kérdéseknek a megvitatására.
 5. Határozottságot a szakmai kérdésekben – Vagyis, a webdesignered/webfejlesztőd adjon iránymutatást, mi mi után következik, milyen lépésekre van szükség, és mire van szüksége Tőled (pl. képi és szöveges anyagok). Emellett a szakembered a legjobb tudásának megfelelően mindent adjon bele a projektbe, hogy a weboldalad ne csak működőképes, hanem eredményes is legyen. Ehhez mindenképp fontos a kölcsönös visszajelzés a projekt ideje alatt.
 6. Korrekt adatszolgáltatást és ügyvitelt –  Álljon rendelkezésedre minden belépési adat, amely a weboldalad kezeléséhez szükséges (WordPress, tárhely belépés stb.). A szerződésben a szolgáltató ne csak a saját jogait védje, hanem a megrendelőét is. Mindenképp kérj számlát minden szolgáltatásról.

Mi nem tartozik a webdesigner hatásköre alá?

 1. Állandó kiszolgálást – A közös munkához kölcsönös bizalomra van szükség. Ha nem találjátok meg a közös hangot, mindkét félnek joga van úgy dönteni, hogy nem szeretne együtt dolgozni.
 2. Korlátlan rugalmasságot – Általában a webes szakembereknek egy jól működő, kidolgozott rendszere van, ami alkalmas több projekt egyidőben való kezelésére. Érdemes ehhez alkalmazkodni.
 3. Határidők betartását mindenáron – Csak akkor várhatod el, hogy a webes szolgáltatód tartsa magát a megbeszélt határidőkhöz, ha Te is időben átadtad a megbeszélt anyagokat. Ha gyorsabban szeretnéd elvégeztetni a munkát, a többlet költségekkel is járhat (óradíj, sürgősségi felár stb.).  
 4. Korlátlan elérhetőséget – Millió oka lehet annak, hogy a webdesignered/webfejlesztőd épp nem érhető el az adott pillanatban. A honlapkészítés komplex folyamat, egyszerre igényel kreativitást és pontosságot, technikai odafigyelést. Egy honlap elkészülése akár több hetet is igénybe vesz. Mindenképp tisztázzátok az elején, mikor, milyen formában keresheted őt. Fontos azt is tudni, hogy általában egy honlapkészítő több projekten dolgozik egyidejűleg, így mások felé is lehetnek kötelezettségei.
 5. Ne hagyd figyelmen kívül a tanácsait – Habár, a webes szakemberek sem tévedhetetlenek, érdemes a javaslatait figyelembe venni, még ha az elsőre nem is találkozik az elképzeléseiddel.

Fontos kiemelni, hogy nem muszáj elfogadnod mindenki módszerét és munkarendszerét. Mielőtt közös munkába fognál egy szakemberrel, mindenképp tájékozódj, gyűjtsd be az információkat, hogy ne fogj mellé. Ugyanis nem csak a végeredmény számít, hanem az azt megelőző, és esetlegesen azt követő közös munka is.  

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

Kategóriák

Kövess minket facebookon

Legfrissebb bejegyzések

Semmi spam, csak értékes tartalom

Webjungle hírlevél

Értesülj minél előbb

További értékes tartalmakért iratkozz fel hírlevelünkre

SOCIAL MEDIA

Facebook

Webjungle.hu

Instagram

@webjungle.hu

KAPCSOLAT

Telefon

+36202446777

Email

hello@webjungle.hu

Facebook

KAPCSOLAT

Telefon

+36202446777

Email

hello@webjungle.hu